Sociala medier gör mig uppstressad

Jag ligger svettig i soffan efter en löprunda. Med mobilen i handen skrollar jag igenom Instagram. Jag ser bilder på solbrända kroppar som poserar framför ett turkost hav, jag ser bilder på frukostar som ser ut att ha tagit flera timmar att göra och jag ser flera bilder på människor som står framför en spegel i gymmet. Personer som poserar i träningskläder med finare smink och hår än vad jag har när jag skall gå ut och äta middag.
 
När jag ligger i soffan och ser bilder som dessa får jag ibland ångest. Kontrasterna är tydliga. Här ligger jag obekvämt eftersom jag ligger på en tröja jag inte orkat lägga i tvättkorgen medan majoriteten av de personer jag följer på sociala medier frossar av goda måltider ätna ute på restaurang, personerna som har gymmat ser inte alls lika röda ut i ansiktet som jag brukar göra efter jag tränat och på alla bilder har alla jag följer på sig minst ett märkesplagg.
 
Jag vet att det är ganska löjligt och att jag inte borde jämföra mig. Men jag får ändå en jobbig känsla i magen. En känsla som säger till mig att jag inte är tillräcklig. Ibland kan jag känna att de negativa tankegångarna tar över och att jag snarare känner mig avundsjuk än glad och inspirerad av de uppdateringar jag ser. Jag skulle till och med kunna säga att jag när jag skrollar igenom mina sociala medier får lite mindrevärdeskomplex.
 
Trots att jag förstår att vi alla lever olika, har olika bakgrunder, olika jobb, äter olik mat och så vidare vill jag bli bättre på att sluta jämföra mig och inse att det inte spelar någon roll. Jag vill bli mer kritisk till vad andra lägger ut på sociala medier och jag vill börja inse att för att någon skall lägga ut en bild på sig själv på sin semester har det antagligen tagits minst 10 bilder varav en fick gå igenom Photoshop en längre stund för att sedan bli tillfixad in i minsta detalj i Instagram för att sedan publiceras. Självklart gör inte alla så, men aldelles för många.
 
Hur känner ni kring sociala medier och hur påverkar det ni ser er? Berätta gärna i kommentarerna.
 

 

Sanna Dymling, 1999, London Dricka en och annan drink, träna, pussas & umgås med vänner