Sociala medier gör mig uppstressad

Jag ligger svettig i soffan efter en löprunda. Med mobilen i handen skrollar jag igenom Instagram. Jag ser bilder på solbrända kroppar som poserar framför ett turkost hav, jag ser bilder på frukostar som ser ut att ha tagit flera timmar att göra och jag ser flera bilder på människor som står framför en spegel i gymmet. Personer som poserar i träningskläder med finare smink och hår än vad jag har när jag skall gå ut och äta middag.
 
När jag ligger i soffan och ser bilder som dessa får jag ibland ångest. Kontrasterna är tydliga. Här ligger jag obekvämt eftersom jag ligger på en tröja jag inte orkat lägga i tvättkorgen medan majoriteten av de personer jag följer på sociala medier frossar av goda måltider ätna ute på restaurang, personerna som har gymmat ser inte alls lika röda ut i ansiktet som jag brukar göra efter jag tränat och på alla bilder har alla jag följer på sig minst ett märkesplagg.
 
Jag vet att det är ganska löjligt och att jag inte borde jämföra mig. Men jag får ändå en jobbig känsla i magen. En känsla som säger till mig att jag inte är tillräcklig. Ibland kan jag känna att de negativa tankegångarna tar över och att jag snarare känner mig avundsjuk än glad och inspirerad av de uppdateringar jag ser. Jag skulle till och med kunna säga att jag när jag skrollar igenom mina sociala medier får lite mindrevärdeskomplex.
 
Trots att jag förstår att vi alla lever olika, har olika bakgrunder, olika jobb, äter olik mat och så vidare vill jag bli bättre på att sluta jämföra mig och inse att det inte spelar någon roll. Jag vill bli mer kritisk till vad andra lägger ut på sociala medier och jag vill börja inse att för att någon skall lägga ut en bild på sig själv på sin semester har det antagligen tagits minst 10 bilder varav en fick gå igenom Photoshop en längre stund för att sedan bli tillfixad in i minsta detalj i Instagram för att sedan publiceras. Självklart gör inte alla så, men aldelles för många.
 
Hur känner ni kring sociala medier och hur påverkar det ni ser er? Berätta gärna i kommentarerna.
 

 Happy    •     •   http://veganisundsvall.blogg.se/

Det är väldigt vanligt. Läst blänkare på olika sidor om att människor som inte har facebook / instagram och liknande är mer lyckliga, människor jobbar hårt med fasaden. Men är det verkligen de som är lyckligast?

Erica    •     •  

Jag tror det här är en extremt (!) vanlig känsla och jag tror sociala medier är boven i att den psykiska ohälsan ökar. Vi jämför våra liv konstant med andra, speciellt på instagram och facebook. Jag mår själv jättedåligt och har till och med börjat kritisera mig själv för hur mycket jag äter, och jag VET att detta beror på sociala medier.

Tycker att det är fruktansvärt att det är såhär, och att folk vill posa på gymmet och se snygga ut ENBART för att få mycket likes. Vem bryr sig om 100 år? Är det någon som kommer tänka tillbaka på den där tjejen och tänka hur duktig hon var som tog sig till gymmet varje dag? Nej. Dessutom kanske den där tjejen på instagram själv mår skitdåligt och har tvångstankar om mat och träning.

Tycker vi ska sluta jämföra oss med andra.Jättebra och framförallt viktigt inlägg!

Svar: Tack snälla för din kommentar!
Jag känner igen mig i dina tankar också. Tycker att det är lurigt med dessa tankar för trots att jag vet var mina mindrevärdeskomplex kommer från (Sociala medier) har jag svårt att koppla bort dem utan fortsätter att kritisera mig själv. Jag har inte lärt mig hur jag skall koppla bort dessa tankar ännu. Har du det?

Ännu en gång, tack för din kommentar!
Sanna Dymling B

Hanna Karlsson    •     •   http://hannafialotta.blogg.se/

Den känslan som du beskriver får jag av alla perfekta hem på instagram. Det kan jag bli stressad av. Dock så blir jag inte det av träningsselfies och matbilder. Men jag älskar att träna så därför blir jag inte stressad.

Svar: Tack för din kommentar! Jag håller helt med dig om alla fina bilder man ser på hem på Instagram. Ibland har jag svårt att bli inspirerad utan blir istället avundsjuk och ledsen..
Trots att jag just nu tränar mer än någonsin blir jag fortfarande stressad eftersom jag får tankar som att ''Jag inte tränar tillräckligt''. Jag får ständigt känslan om att alla andra tränar bättre än mig samt att de ser snyggare ut när de tränar och så vidare. Det gör mig uppstressad. - Usch!
Sanna Dymling B


Kom ihåg mig?
Sanna Dymling, 1999, London Dricka en och annan drink, träna, pussas & umgås med vänner